Üretim ve İhracat Üssü Güney

12 Eylül 2019
narprmedya

Güney denince insanların aklına genelde kum, güneş;  Ege ve Batı Akdeniz kıyıları gelmekte.  Ancak bunların yanı sıra hem bu kum ve Güneş sahip hem de ciddi bir üretim ve ihracat üssü olan  Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinden oluşan güney illeri de gelmeli.

Güney illeri aynı zamanda Pamuğundan, Narenciyesine, Yaş Meyve Sebzesinden Fıstığına, Çileğinden Muz üretimine kadar her tür ürünün yılda birden fazla hasat edildiği bereketli topraklar…

Deniz turizminden kış turizmine kadar her çeşit turizm aktivitesinin yapılabildiği,  müzelerinden, tarihi ve dini yerlere kadar eşsiz güzellikleri de bünyesinde barındıran bir bölge.

Güney illeri aynı zamanda ülkemizin en önemli üretim üstlerinden biri. Elyaf üretiminden, halı üretimine, makine üretiminden yazılıma, demir çelik üretiminden filtre üretimine, gıda üretiminden tekstil ve konfeksiyon üretimine kadar hemen hemen her sektörde, her tür ürünün kaliteli bir şekilde üretildiği bir bölge. Tekstil başta olmak üzere birçok sektördeki üretimiyle ülke genelinde söz sahibi olan bölge,  filtre ve halı üretimindeki liderliğine son yıllarda gerçekleşen yatırımlarla birlikte demir çelik sektörünü de katmış bulunuyor.

Üretimin ve ihracatın merkezi olan bölgenin temsilcileri ülkemizin önde gelen firmalarının sıralandığı başarı listelerine de adlarını yazdırıyorlar. İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan ve Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının yer aldığı 2018 yılı İSO 500 listesinde bölge 65 firma ile temsil edilmekte. Yine geçtiğimiz günlerde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan 2018 yılı Türkiye’nin en büyük 1000 ihracatçısı listesinde de bölge 117 firma ile yerini aldı.

Bu listelerde yer alan ve yer almaya aday olan firmalarımız, bir yandan bölgenin üretim gücünü gösterirken diğer yandan da bölgede dünyaca kabul edilmiş kalitede ürün ve hizmet üretildiğinin de en büyük kanıtını oluşturuyorlar. Gelecek yıllarda listelerde yer alan firmalarımızın sayılarının çok daha artacağına inanıyor ve bu listelerde yer alma başarısı gösteren özellikle birden çok firması ile yer alan Tosyalı Holding, Sanko Holding, Erdemoğlu Holding,  Kipaş Holding ve Arbel Grup başta olmak üzere tüm firmalarımızı kutluyorum.

Bütün bu rakamlar Güney illerinin çatışmalar ve savaşlara rağmen üretimden, istihdamdan, ticaretten ve ihracattan asla vazgeçmediğini aksine tüm sorunların çözümünün daha çok üretim ve ihracattan geçtiği düşüncesiyle hareket ettiğini de gösteriyor.

Capital Güney ekimizde; Adana, Gaziantep, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerini ve bu bölgenin imkan ve potansiyelini anlatmak istedik. Güney bölgesi, Körfez krizi ve savaşı ile başlayan ve günümüze kadar geçen süreçte her ne kadar krizler ve savaşlarla anılsa da ülkemizin en güçlü üretim merkezlerinden biri. Bölgenin bu vasfına dikkat çekmek ve bölgenin aynı zamanda tıkanan Marmara bölgesine de alternatif olabilecek tek bölge olduğunu vurgulamayı amaçladık.

Marmara bölgesine alternatif olarak planlanacak bölge ülkemizin gelmiş olduğu ekonomik gelişmişlik seviyesinin üzerine yeni bir hamle daha yapabilmesi ve 2023 yılı hedeflerini yakalayabilmesi açısından da olmazsa olmaz bir konumda yer alıyor. Bu planlama sürecinde katma değerli ürün gruplarının üretimine ağırlık verilmesi, bilim ve teknoloji ağırlıklı yazılım ve ürün üretiminin teşvik edilmesi, nitelikli insan kaynağına daha çok yatırım yapılması da olmazsa olmazlarımız içinde yer almalı.

Diğer yandan Doğu Akdeniz bölgesi, Adana’ya gelen Irak ve Azerbaycan petrollerinin yanı sıra ülkemizde çıkartılan petrolün de bölgeye gelmesi nedeniyle enerji alanında stratejik bir öneme sahipti.  Son yıllarda Doğu Akdeniz Bölgesinde keşfedilen enerji kaynakları ve bu kaynakların Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülke pazarlarına ulaştırılabilmesi için en ekonomik yol Türkiye üzerinden sevk edilmesini gerektirmekte. Ancak her enerji kaynağının çıkartılmasından pazarlanmasına ve nakledilmesine kadar olan süreçler ciddi krizleri de beraberinde getiriyor. Bugünlerde yaşadığımız sorunlar kimin bu kaynaklardan ne kadar pay alacağı ile ilgili. Bugünlerin aşılması ile birlikte bölge enerji endüstrisinin merkezi haline gelerek sadece ülkemizin değil dünyanın da sayılı merkezlerinden biri olacaktır.

Bununla birlikte bölgede devam eden ancak henüz tamamlanamayan Ceyhan Enerji Endüstri Bölgesine ek olarak, Çukurova Bölgesel Havalimanı, Hassa Tüneli, Tarsus Kazanlı Turizm Bölgesi gibi mega projelerin de bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.

Yatırımları tamamlanmış ulaşım alt yapısından insan kaynağına kadar birbiri ile entegrasyonu artırılmış bir Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinin oluşturduğu güney bölgesi sadece ülkemiz için değil dünyanın da sayılı üretim ve yaşam merkezlerinden biri haline gelecektir.

No comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir